Datum: 25.03.2024

Het voorjaar is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om je gazon weer in topconditie te brengen na de natte wintermaanden. Een gezond en weelderig gazon vereist wat aandacht en zorg. Juist het voorjaar, wanneer de natuur ontwaakt en de groei begint, is het perfecte moment voor wat onderhoud. Grasspecialist Thijs Schoenmakers geeft graag wat handige tips voor het voorjaarsonderhoud.

Het was een extreem natte winter, veel gazons zijn nog vochtig, hoe gaan we hiermee om?

'Doorzaaien voorkomt dat op de ‘open’ plekken ongewenste soorten gaan groeien.'

Thijs: 'Gras gedijt goed in vochtige omstandigheden, maar teveel vocht kan leiden tot problemen zoals schimmelgroei, mosvorming en de ontwikkeling van ziekten die het gazon kunnen beschadigen. Er kan dus een opeenhoping van dood gras, mos en ander organisch materiaal ontstaan. Verticuteren is belangrijk om deze viltlaag te verwijderen en de gezonde groei van het gras te bevorderen. Met een verticuteermachine kan je het gazon beluchten en ontdoen van slechte grassen, onkruiden en mos.' Daarna is doorzaaien wenselijk om te zorgen dat er nieuw gras gezaaid wordt op de plekken waar bijv. onkruiden of mos gestaan heeft. Het doorzaaien voorkomt daarmee dat op de ‘open’ plekken andere ongewenste soorten gaan groeien. Voor doorzaaien is het van belang dat er een mengsel wordt gebruikt dat aansluit bij het bestaande gazon. 95% van de gazons is opgebouwd uit de soorten Engels raaigras, veldbeemd en roodzwenken. Een mengsel zoals EUROGRASS Bambino bevat deze 3 soorten en sluit hier naadloos op aan en zorgt daarmee dat de grasmat weer één geheel wordt.

 

Foto: grasspecialist Thijs Schoenmakers met EUROGRASS Bambino.

Kunnen we al starten met het bemesten van het gazon?

'Het voorjaar is het ideale moment om je gazon te voeden met een uitgebalanceerde meststof. Kies een meststof met een hoger stikstofgehalte om de groei te stimuleren en het gras een gezonde groene kleur te geven. Verdeel de mest gelijkmatig, volg hiervoor de instructies op de verpakking voor de juiste toepassing en hoeveelheid.'

Wat te doen met eventuele onkruiden?

'Voorkom dat onkruid de overhand krijgt door vroeg in het seizoen te beginnen met onkruidbestrijding. Handmatig wieden is effectief voor kleine problemen, maar voor grotere gebieden kan een selectieve onkruidverdelger worden gebruikt. Kies dan wel een product dat veilig is voor je gras. Als je veel onkruiden hebt kunnen  met het verwijderen kale plekken ontstaan. Op deze beschadigde gebieden kan je deze herstellen door nieuw graszaad in te zaaien. EUROGRASS Bambino is een prima geschikt mengsel om door te zaaien dankzij de kiemsnelheid en zodedichtheid. Zorg ervoor dat de kale plekken goed worden voorbereid door de grond los te maken en licht te bemesten voordat je het graszaad aanbrengt.

Gras gaat groeien: hoe maaien we het beste?

'Het is belangrijk dat je op de juiste hoogte maait. Let dus op de instelling van je grasmaaier of robotmaaier: voor de meeste grassoorten is een maaihoogte van ongeveer 3-5 centimeter ideaal. Te kort maaien kan het gazon verzwakken en onkruidgroei bevorderen, terwijl te lang gras kan leiden tot schimmelproblemen en een ongelijkmatig gazon.'

Download de gazon onderhoudskalender

Bekijk voor meer tips het hele jaar rond de handige gazon onderhoudskalender. Door regelmatig onderhoud en zorg kun je genieten van een prachtig gazon dat de hele zomer lang een blikvanger zal zijn in je tuin.

EUROGRASS Bambino zorgt voor een strakke, groene grasmat